EMDR Protocol Woede, Wrok en Wraak
Buvoo & … Herman Veerbeek.

Startdatum Basiscursus:
Vrijdag 13 december 2019 (Utrecht, volgeboekt)
Maandag 3 februari 2020 (Utrecht)
Vrijdag 13 maart 2020 (Utrecht)
Maandag 23 maart 2020 (Eindhoven)
Maandag 11 mei 2020 (Utrecht)
Vrijdag 12 juni 2020 (Utrecht)
Voor verdiepingsdag: zie ander tabblad
Plaats:
Locatie 2020: Alle workshops vinden plaats in Aristo Lunetten: Info Aristo Lunetten. (tenzij anders aangegeven)
Tijdstip: 09.30 uur – 16.30 uur
PE-toekenning:
VEN: 6 PE-punten
Accreditatiebureau – FGzPt, Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog: 6 PE-punten
Cognitief gedragstherapeuten -VGCt, Nascholingscursus – contacturen: 6 PE-punten
NIP – Eerstelijnspsychologie NIP, ELP herregistratie: 6 PE-punten
Kosten:
€ 265,- incl. BTW, maar exclusief het verplicht aan te schaffen cursusboek “Praktijkboek EMDR deel II, toepassingen voor nieuwe patiëntengroepen en stoornissen”. (Pearson: Amsterdam) van: Oppenheim, H., Hornsveld, H, Broeke, E. ten en Jongh, A. de (red.). Het gaat dan om hoofdstuk 8: EMDR bij boosheid door Veerbeek, H.J. & Ten Broeke, E. (2016). (pag 285-335).
Algemeen:
Behandelaars in zowel de reguliere GGZ als in de forensische sector worden regelmatig geconfronteerd met patiënten met trauma gerelateerde gevoelens van woede, wrok en/of wraak. Effectieve behandeling van geinternalisereerde symptomen ten gevolge van een trauma, zoals angst, schrikachtigheid, flashbacks en nachtmerries, is inmiddels ruim voorradig (Imaginaire exposure, het standaard EMDR protocol, schrijfopdrachten, enz).
Wanneer in de therapie ook geëxternaliseerde symptomen naar voren komen, zoals verhoogde prikkelbaarheid, woedeaanvallen en/of voortdurende wraak-gedachten (woede-ruminatie), staat de therapeut vaak met lege handen.
Inhoud Workshop:
In deze workshop wordt het EMDR-protocol gepresenteerd, wat een veelbelovende behandeling biedt voor juist deze geëxternaliseerde symptomen. In de workshop wordt, na aandacht te hebben geschonken aan theoretische fundering en plaatsbepaling van dit protocol, het protocol in fasen ingeoefend, zoveel mogelijk aan de hand van door de deelnemers ingebrachte casuïstiek en met gebruikmaking van videomateriaal.
Doelstelling:
De cursist is na afloop van de workshop in staat om woede- en wraakproblematiek met gebruikmaking van het wraakprotocol adequaat te indiceren en op maat te behandelen. De cursist weet, welke plaats het wraakprotocol in de gehele behandeling kan innemen.
Doelgroep:
Therapeuten die minimaal de erkende EMDR beginnerscursus hebben afgerond en in de praktijk te maken hebben met agressie- en/of wraakproblematiek.
Docent:
Herman Veerbeek, GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en EMDR Supervisor
Startdatum:
Datum: Maandag 13 april 2020 en vrijdag 13 november 2020.
Tijdstip: 09.30 uur – 16.30 uur
Maximaal aantal deelnemers: 12
Prijs: € 265 (incl. BTW) (incl. koffie/thee en lunch)
Locatie:
Alle workshops vinden plaats in Aristo Lunetten: Info Aristo Lunetten. (tenzij anders aangegeven)
Accreditatie:
Accreditatie wordt aangevraagd bij de VEN, VGCT, FGzP en NIP
Informatie:
De terugkomdag is bedoeld voor mensen die de workshop EMDR protocol Woede, Wrok en Wraak van een hele dag hebben gevolgd.
De Vragenlijst Gerichte Boosheid wordt gebruikt om de houding van de therapeut tegenover boosheidsensaties nader te verkennen. Imaginaire technieken worden toegepast om deze boosheidssensaties te ontdoen van morele en andere ‘filters’; middels een presentatie wordt een update gegeven van de theoretische en psychotherapeutische noties, die aan het protocol en aan de vragenlijst ten grondslag liggen. Het hoofdstuk ‘EMDR bij Boosheid’ van EMDR praktijkboek deel II (Veerbeek & Ten Broeke, 2016) zal daarbij als uitgangspunt dienen, als wel validatiegegevens betreffende de Vragenlijst Gerichte Boosheid (Veerbeek, in voorbereiding).
Het accent deze dag ligt op het uitbreiden van technieken en verfijnen van vaardigheden in het uitvoeren van het protocol bij ‘moeilijke clienten’. Dit gebeurt aan de hand van door de deelnemers ingebracht video of audiomateriaal en door middel van demonstraties aan de hand van door deelnemers ingebrachte dilemma’s.
09:00 uur
Binnenkomst met koffie/thee
09:30 uur
Start workshop
Allereerst wordt een inventarisatie gemaakt van de dilemma’s waarmee de deelnemers in het werken met het protocol zijn geconfronteerd. Daarbij is aandacht voor problemen in de toepassing van het protocol, maar ook problemen aangaande de therapeutische relatie en veiligheidsvraagstukken. Nader wordt de houding van de deelnemers tegenover boosheid nader verkend door middel de Vragenlijst Gerichte Boosheid en aanvullende imaginaire technieken.
10.30 uur
De kernbegrippen uit het protocol worden in een presentatie nog eens voor het voetlicht gebracht. Hierbij wordt expliciet stilgestaan bij toepassing van functieanalyse en betekenisanalyse bij agressieproblematiek. De consequenties worden doorgewerkt van een goede betekenisanalyse: identificeren van referentiële problematiek en die dan ook met het EMDR protocol behandelen als zijnde triggers die posttraumatische woede opwekken. Daarnaast wordt uiteengezet wanneer cognitieve technieken (Top-down) beter kunnen worden toegepast en wanneer experimentele technieken meer op hun plaats zijn (Bottom-up). Senso-motorisch georiënteerde traumatechnieken worden besproken en vergeleken met Imaginaire exposure en standaard EMDR. Nader wordt ingegaan op het model wat aan de Vragenlijst Gerichte Boosheid ten grondslag ligt en op welke fronten vermindering van klachten verwacht mag worden na toepassing van dit protocol.
11.00 uur: Pauze
11:15 uur
Bespreking video- en audiomateriaal
Aan de hand van door de deelnemers meegenomen video- of audiomateriaal worden de verschillende fasen van het protocol nauwgezet doorgenomen met als doel: fine-tuning van de toepassing van het protocol. Vooral wordt gelet op de vraag vanuit welk kanaal de cliënt in proces is: vanuit de neo-cortex (rationeel) of limbisch systeem en reptielenbrein (vanuit de senso-motoriek, aangejaagd door adrenaline en autonome reacties….)
13.00 uur: Lunch
14.00 uur
Demonstratie a.h.v. knelpunten in toepassing bij ‘moeilijke mensen’
14.15 uur
Vervolg bespreking video- en audiomateriaal.
15.00 uur Pauze
15.15 uur Vervolg bespreking video- en audiomateriaal en resterende dilemma’s
16.30 uur Einde
Als u deel wenst te nemen aan de door u geselecteerde cursus, training of workshop heeft u 14 werkdagen de tijd om hier kosteloos van af te zien. (Uiteraard rekening houdend met de hiernaast vernoemde annuleringsvoorwaarden)
Wanneer u dit formulier verzendt, erkent u bekend te zijn met het feit dat u met Buvoo een financiële verplichting aangaat. Dit betreft dan de door u gekozen cursus, training of workshop.
Bij annulering tot twee kalenderweken voor de datum dat de workshop plaatsvindt krijgt u het volledige bedrag teruggestort.
Bij annulering vanaf 14 dagen tot zeven kalenderdagen voor de datum dat de workshop plaatsvindt krijgt u de helft van het bedrag teruggestort.
Bij annulering vanaf 7 kalenderdagen tot aan de dag voor de workshop, vindt geen teruggave plaats.
Voorbeeld: Workshop vindt plaats op maandag 15 oktober 2018:
Annulering vanaf 8 oktober of later: Geen teruggave. (want dan gaan de 7 kalenderdagen TOT aan de workshop-dag in)
Annulering op 1 oktober 2018: U krijgt de helft teruggestort. (want vanaf dan begint de 14 dagen tot de 7 dagen te tellen)